![](/media/lib/53/uczennice-w-mundurkach-6dd843e4d4465adcb326852a35aa8459.jpg)
"Wzrokowa dieta" wpływa na ocenę atrakcyjności
28 sierpnia 2009, 08:42Niekoedukacyjne szkoły wpływają na ocenę atrakcyjności twarzy innych osób. Efekt jest silniej zaznaczony u dziewcząt, które w takich okolicznościach preferują chłopców o żeńskim wyglądzie (Personality and Individual Differences).
![Brunatnica](/media/lib/64/379px-kelp-forest-monterey-brunatnica-8f772b5d3fb11cd8a19afd86d4365728.jpg)
Tajemnice ewolucji: jak powstały wielokomórkowce
4 czerwca 2010, 09:44W jaki sposób organizmy wielokomórkowe wyewoluowały z jednokomórkowców? Może odpowiedź da nam poznanie pełnego genomu alg - brunatnic.
![](/media/lib/72/dzungla-ecb348cd2dd3286bba50aebd386c4f40.jpg)
Globalne ocieplenie ułatwiło marsz dinozaurów
1 grudnia 2010, 10:03Globalne ocieplenie zniszczyło 300 mln lat temu tropikalne lasy deszczowe. Naukowcy z Royal Holloway, University of London i Uniwersytetu Bristolskiego sądzą, że utorowało to drogę eksplozji ewolucyjnej gadów i przypadkowo umożliwiło pojawienie się 100 mln lat później dinozaurów.
![Cząsteczki](/media/lib/69/particles-540e08a0d3150058fd4a5f695aad31b9.jpg)
Próby wyjaśnienia fenomenu neutrino szybszego od światła
17 października 2011, 12:22Gdy przed trzema tygodniami świat obiegła sensacyjna wiadomość o przekroczeniu prędkości światła przez neutrino, setki naukowców ruszyły do pracy, zastanawiając się nad wyjaśnieniem tego fenomenu. Do zbiorów arXiv trafiło już ponad 80 prac, których autorzy próbują opisać nowo odkryte zjawisko.
![](/media/lib/135/kasperskylogon-b636f2f97c87e0485e17442c5347113e.jpg)
System operacyjny od Kaspersky Lab
16 października 2012, 11:39Znana z produkcji oprogramowania zabezpieczającego firma Kaspersky Lab potwierdziła, że pracuje nad własnym systemem kontroli automatyki przemysłowej (ICS). Firma twierdzi, że jest w stanie wyprodukować bardziej bezpieczny system niż te oferowane przez Microsoft, Apple'a czy środowisko OpenSource.
![](/media/lib/128/n-yosemite-7451da302f17eabcb1708ae87b8e6c30.jpg)
Amoniak zagraża amerykańskim parkom narodowym
15 października 2013, 12:12Zdaniem ekspertów pracujących pod kierunkiem uczonych z Uniwersytetu Harvarda 38 amerykańskim parkom narodowym grozi przenawożenie związkami azotu. Specjaliści z dziedziny jakości powietrza, chemii atmosfery i ekologii śledzili losy związków azotu, który trafia do środowiska z elektrowni, rur wydechowych samochodów czy rolnictwa
![](/media/lib/110/n-myszy-344a7cc5d4fc220b52311b91f00e75e2.jpg)
Chimery do badania ludzkich chorób mózgu in vivo
2 grudnia 2014, 15:10Noworodkom myszy wstrzyknięto ludzkie komórki progenitorowe gleju. W mózgu rozwinęły się one do astrocytów. W ten sposób zespół Steve'a Goldmana z Centrum Medycznego University of Rochester uzyskał chimery - myszy z po części ludzkim mózgiem. Do której części mózgu nie wprowadzano by komórek, z biegiem czasu ludzki glej zastąpi mysi, ale neurony nadal będą tylko mysie.
![](/media/lib/88/n-delfin-c969bc15ab28b28db2a565b0b0b305d6.jpg)
Deepwater Horizon wciąż zabija
10 listopada 2015, 12:22Amerykańska NOAA (Narodowa Agencja Oceaniczna i Atmosferyczna) informuje o wysokim odsetku martwych urodzeń wśród delfinów, które doświadczyły wycieku ropy po katastrofie platformy Deepwater Horizon. Naukowcy z NOAA od pięciu lat obserwują delfiny butlonose z Zatoki Barataria, która została mocno zanieczyszczona przez wyciek
![](/media/lib/91/n-lawica-e9571a7c770dc0df2faf3c9c231922eb.jpg)
20 kilogramów ryb na głowę
7 lipca 2016, 13:39Z danych ONZ wynika, że po raz pierwszy w historii średnia roczna konsumpcja ryb w przeliczeniu na mieszkańca Ziemi przekroczyła 20 kilogramów. Z raportu FAO (Food and Agriculture Organization) dowiadujemy się, że tak duża konsumpcja ryb to wynik udoskonalonej akwakultury oraz zmniejszonego marnotrawstwa
![](/media/lib/274/n-buraki-d4ac5700cba88db3e5f5a1a3358433c0.jpg)
Prądem przyrządzone
19 kwietnia 2017, 05:16Poszukując skutecznych metod utrwalania żywności, naukowcy zwracają się ku pulsacyjnemu polu elektrycznemu i ultradźwiękom. Zastosowanie odpowiednich parametrów pozwala zabić bakterie, a jednocześnie wydajniej tłoczyć soki z wyższą zawartością prozdrowotnych polifenoli czy uzyskiwać frytki chłonące mniej tłuszczu.